Naravna sladila – zdrav nadomestek sladkorja

Naravna sladila – zdrav nadomestek sladkorja

Se tudi vi težko uprete sladkemu, a se želite posladkati brez slabe vesti? Potem posezite po naravnih sladilih, ki za razliko od predelanega sladkorja niso zdravju škodljiva.

Naravna sladila so vedno bolj priljubljena alternativa sladkorju, saj se z njihovo uporabo izognemo vnosu škodljivih sladkorjev v telo. Navaden beli, predelan sladkor še posebej neugodno vpliva na naša jetra, saj ta presnavljajo vse snovi, ki jih dnevno vnašamo v svoje telo. Poleg tega lahko sladkor povzroča razna vnetja in vodi v odvisnost, zato se naša potreba po njem vedno bolj povečuje. Če se želimo izogniti neprijetnim maščobnim oblogam in tveganju za zdravstvene težave, je zato sladkor priporočljivo nadomestiti z naravnimi sladili. Ta ne povzročajo odvisnosti, hkrati pa so bogata s hranilnimi snovmi.

Z naravnimi sladili do okusnih slaščic

Če radi sladkate najljubši čaj, kavo ali smuti, lahko odslej brez slabe vesti sladkate tako tople kot hladne pijače z naravnimi sladili. Prav tako lahko z njimi sladkate razne sladice, kot so na primer presne torte, brez da bi se morali odpovedati prijetno sladkemu okusu.

  • Stevia

Stevia je naravno sladilo, ki  je izdelano iz listov stevie, majhnega grmička, ki uspeva predvsem v Braziliji in Paragvaju. Ker ima glikemični indeks 0 in ne vsebuje kalorij, je primeren tudi za diabetike. Za nameček niža krvni sladkor in krvni tlak ter na telo deluje antioksidativno in antibakterijsko.

  • Eritritol

Eritritol je naravno sladilo, ki ga pridobivajo s postopkom fermentacije. V naravi je prisoten v sadju, kot so hruške, grozdje, melone in lubenice, najemo pa ga tudi v sojini omaki in vinu. Prav tako kot stevia ne vsebuje kalorij, ker ne vpliva na krvni sladkor, pa je primeren tudi za diabetike.

  • Xylitol

Xylitol ali brezin sladkor je naravno sladilo, pridobljeno iz drevesne skorje evropskih brez in bukev. Ima kar 40 % manj kalorij kot beli sladkor in ker ne vpliva na krvni sladkor, je primeren tudi za diabetike. Je bogat s hranilnimi snovmi ter ima nizek glikemični indeks.

  • Agavin sirup

Agavin sirup je naravno sladilo, izdelano iz soka stebla agave, rastline, ki uspeva predvsem v Srednji Ameriki. Agavin sirup poznamo v 2 oblikah – svetli in temni; v slednji se zaradi drugačnega postopka priprave ohrani bistveno več hranil.  Ima nizek glikemični indeks in je podobnega videza kot med, a ima manjšo viskoznost.

Naš agavin sirup je biološki, presen (ni segret nad 46 °C/ 115 °F), nerafineriran ter brez primesi in drugih strupov, prav tako pa v procesu pridelave ni prisotnih kemikalij. Je 100 % ekološki in primeren tudi za vegane.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Politika piškotkov.