Se tudi vi težko uprete sladkemu, a se želite posladkati brez slabe vesti? Potem posezite po naravnih sladilih, ki za razliko od predelanega sladkorja niso zdravju škodljiva.

Naravna sladila so vedno bolj priljubljena alternativa sladkorju, saj se z njihovo uporabo izognemo vnosu škodljivih sladkorjev v telo. Navaden beli, predelan sladkor še posebej neugodno vpliva na naša jetra, saj ta presnavljajo vse snovi, ki jih dnevno vnašamo v svoje telo. Poleg tega lahko sladkor povzroča razna vnetja in vodi v odvisnost, zato se naša potreba po njem vedno bolj povečuje. Če se želimo izogniti neprijetnim maščobnim oblogam in tveganju za zdravstvene težave, je zato sladkor priporočljivo nadomestiti z naravnimi sladili. Ta ne povzročajo odvisnosti, hkrati pa so bogata s hranilnimi snovmi.

Z naravnimi sladili do okusnih slaščic

Če radi sladkate najljubši čaj, kavo ali smuti, lahko odslej brez slabe vesti sladkate tako tople kot hladne pijače z naravnimi sladili. Prav tako lahko z njimi sladkate razne sladice, kot so na primer presne torte, brez da bi se morali odpovedati prijetno sladkemu okusu.

  • Stevia

Stevia je naravno sladilo, ki  je izdelano iz listov stevie, majhnega grmička, ki uspeva predvsem v Braziliji in Paragvaju. Ker ima glikemični indeks 0 in ne vsebuje kalorij, je primeren tudi za diabetike. Za nameček niža krvni sladkor in krvni tlak ter na telo deluje antioksidativno in antibakterijsko.

  • Eritritol

Eritritol je naravno sladilo, ki ga pridobivajo s postopkom fermentacije. V naravi je prisoten v sadju, kot so hruške, grozdje, melone in lubenice, najemo pa ga tudi v sojini omaki in vinu. Prav tako kot stevia ne vsebuje kalorij, ker ne vpliva na krvni sladkor, pa je primeren tudi za diabetike.

  • Xylitol

Xylitol ali brezin sladkor je naravno sladilo, pridobljeno iz drevesne skorje evropskih brez in bukev. Ima kar 40 % manj kalorij kot beli sladkor in ker ne vpliva na krvni sladkor, je primeren tudi za diabetike. Je bogat s hranilnimi snovmi ter ima nizek glikemični indeks.

  • Agavin sirup

Agavin sirup je naravno sladilo, izdelano iz soka stebla agave, rastline, ki uspeva predvsem v Srednji Ameriki. Agavin sirup poznamo v 2 oblikah – svetli in temni; v slednji se zaradi drugačnega postopka priprave ohrani bistveno več hranil.  Ima nizek glikemični indeks in je podobnega videza kot med, a ima manjšo viskoznost.

Naš agavin sirup je biološki, presen (ni segret nad 46 °C/ 115 °F), nerafineriran ter brez primesi in drugih strupov, prav tako pa v procesu pridelave ni prisotnih kemikalij. Je 100 % ekološki in primeren tudi za vegane.