Večina od nas se kar težko upre posladku po kosilu ali večerji, pa čeprav se zavedamo, da to ni ravno najbolj zdravju prijazna izbira. Predelan sladkor, maslo in nekatere druge sestavine v raznih slaščicah nimajo ravno uporabne vrednosti, vsekakor pa poskrbijo za prijeten okus. Kaj pa, če vam povemo, da se lahko po glavnem obroku sladkate tudi brez slabe vesti? Kako? S presno torto seveda.

Na kratko o presnih tortah

Presne torte in ostale sladice za razliko od običajnih niso narejene iz živil živalskega izvora, kot so maslo, mleko ali jajca, zato so primerne za vse, ki se tovrstnim živilom izogibajo. Ker niso termično obdelane (kar pomeni, da jih ne pečemo), se v njih ohrani vrsta hranilnih snovi, kot so vitamini, minerali, encimi in maščobne kisline.

Namesto predelanih sestavin so tako narejene iz sadja, zelenjave, oreščkov, raznih semen, medu in drugih nepredelanih sestavin. Kravje maslo zamenjata kokosovo ali kakavovo maslo, škodljiv predelan sladkor pa naravna sladila, kot sta na primer agavin ali javorjev sirup. Na presenečenje mnogih so presne torte ravno zaradi bogatih sestavin celo bolj okusne od običajnih tort. Zdravo in okusno obenem torej – in ubili boste dve muhi na en mah!

3 razlogi, zakaj izbrati presno torto

Presne torte iz leta v leto postajajo vedno večji hit ne le zato, ker vedno več ljudi pazi na svojo prehrano, ampak ker jih tudi vedno več opaža, da imajo po zaužitju presne hrane veliko več energije, saj hrana ne obleži kar tako v želodcu. Poleg tega ima nepredelana hrana občutno več koristi za naše psiho-fizično počutje, manjša pa so tudi tveganja za razvoj raznih bolezni. Če ste še vedno v dvomih, da so presne torte res boljša alternativa običajnim, vam predstavljamo 3 razloge, ki jim govorijo v prid:

  • So polne hranil

Presne torte ne vsebujejo t. i. »praznih« kalorij, živil z visoko energijsko vrednostjo, ki poleg kalorij nimajo skoraj nobene hranilne vrednosti. V nasprotju s slaščicami, pripravljenimi iz predelanega sladkorja, bele moke, alkohola in drugih zdravju škodljivih snovi, obdržijo znatno višjo količino vitaminov in mineralov. Sladek okus presni torti in drugim presnim sladicam dajejo naravna sladila in različno sadje.

  • So bogate z beljakovinami

V presnih tortah in ostalih slaščicah so naravno prisotne rastlinske beljakovine, ki jih naše telo zlahka absorbira. So ključne za optimalno delovanje našega telesa, poleg tega pa zagotavljajo daljši občutek sitosti po obroku.

  • So polne »zdravih« maščob in antioksidantov

Če je včasih veljalo prepričanje, da se je treba maščobam izogibati v velikem loku, danes strokovnjaki trdijo nasprotno. Seveda le, kadar govorimo o t. i. »zdravih« maščobah, ki vsebujejo razne vitamine in Omega-3 maščobne kisline. Najboljši vir teh maščob so oreščki, semena in kokosovo olje, ki so sestavni del večine presnih tort.

>> Preverite pestro ponudbo naših presnih tort s sadnim pridihom, presenetite svojo boljšo polovico z ljubeznivo presno torto v obliki srčka, ali pa se osvežite s kakšno izmed naših ledenih presnih tort