Ekvador Nacional je redka vrsta bio čokolade, ki jo s ponosom uporabljamo tudi v Lizinem vrtu. Velja za enega najstarejših in najboljših kakavovih zrn. Uporablja ga le 3% izdelovalcev čokolade na svetovnem trgu. Kakavova drevesa rastejo pod večjimi sadnimi drevesi in ima zato edinstven sadno-čokoladni okus.

V Ekvadorju raste v določenem predelu, kjer so se izdelovalci združili v skupnost, kjer veljajo pravila “fair trade”, kar pomeni pravično trgovino.

Naj povdarimo, da je naša čokolada narejena od samega začetka. Vse preveč čokolad je pretopljenih iz že kupljene čokolade, ki se imenuje likor, kar pomeni, da je čokolada že narejena in da jo le segrejejo in ji dajo svojo obliko.

V Lizinem vrtu Egon pridobi kakavova zrna direktno iz Ekvadorja, zmeljejo jih po starem načinu z mlinskim kamnom, angleško mu rečejo “stone ground”, kjer dobi kakav fino teksturo.  Nato zmeša kakavov prah s kakavovim maslom, doda željeno bio sladilo in segreje le do 45 stopinj, da ostane presna. Čokoladnega dela je 75%, kar pomeni, da nima nobenih cenejših mašil, kot je to pri neredkih čokoladah.

 

Vabimo vas, da jo preizkusite! Ne bo vam žal :)